Projektu nedēļa ,, Veselīgs uzturs un latviskās tradīcijas ēdienos"
22. aprīlis, 2018 pl. 21:27,
Nav komentāru
No 16. aprīļa līdz 20. aprīlim skolā notika projektu nedēļa, kuras laikā veiksmīgi tika attīstītas izglītojamo starpdisciplinārās prasmes. Projektu nedēļas laikā skolēni no 1. klases līdz 2. grupai darbojās trijās grupās. 1. grupas tēma bija ,,Seno latviešu ēdienu vēsture". Šo tēmu padziļināti pētījām caur latvisko gadskārtu svinībām - Miķeļiem, Mārtiņiem, Ziemassvētkiem, Lieldienām, Jāņiem un Jēkabiem. Uzzinājām un apkopojām informāciju par senajām receptēm un ēdienu nosaukumu skaidrojumiem. Iemācījāmies tautasdziesmas, dzejoļus, ticējumus par mūsu senču tradīcijām ēdienos. 2. grupa īstenoja dzīvē tēmu ,,Latviskās tradīcijas latviskajos ēdienos'', gatavojot senos ēdienus - grūbu putru jeb koču, grūbu putru ar dažādām piedevām, miežu putraimu plācenīšus. Cepa gardas plātsmaizes, gatavoja desertus, un visus cienāja ar pagatavoto. Bija veselīgi un garšīgi! Veica arī pētījumu par garšīgāko pagatavoto ēdienu, kur uzvarētāji bija miežu plācenīši un deserts. Ēdienu receptes apkopoja ēdienu recepšu grāmatā. 3. grupas tēma bija ,,Graudaugi - veselīga uztura pamats''. Tēmas ietvaros padziļināti pētīja graudaugu uzturvērtību un vizualizēja, kā no dažādu labību graudiem top milti un to izstrādājumi. 19. aprīlī projektu nedēļas dalībnieki un viņu skolotāji devās mācību ekskursijā uz Piebalgu, kur dzestriem vējiem pūšot, Piebalgas pakalnos mūs sagaidīja 200 gadus senās muzeja ,,Vēveri" ēkas. Gida pavadībā apskatījām daļu no astoņām ,,Vēveru'' saimniecībām. Iepazināmies ar seno mājokļu iekārtojumu, darba rīkiem, sadzīves priekšmetiem. Uzzinājām, ka ,,Vēveros'' nodarbojās ar amatniecību, galvenokārt ar aušanu, par ko liecināja daudzās stelles. Visās saimniecībās auda ļoti kvalitatīvus, pieprasītus audumus. Uzkāpām varenajās vējdzirnavās, kuras atjaunotas 2008. gadā. Aplūkojām darbībā melno virtuvi, apskatījām maizes krāsni. Ekskursijas turpinājumā vērojām skatu uz Alauksta ezeru no K. Skalbes piemiņas akmens. Piebalgas porcelāna fabrikā aplūkojām skaistos baltā porcelāna traukus un uzzinājām, kā tie top. 20. aprīlī, projektu nedēļas noslēgumā, pulcējāmies kopīgi, lai prezentētu paveikto. Paldies visiem dalībniekiem un viņu konsultantiem - skolotājiem! Ēdīsim veselīgi, turēsim cieņā latviskās tradīcijas ēdienos, dzīvosim veselīgi, būsim priecīgi un pozitīvi!